– Dzięki zastosowaniu metody nauki przez zabawę, projekt „Przedsiębiorcze Dzieciaki” w ciekawy sposób przybliża najmłodszym tematykę podstaw ekonomii. Poznawanie nowych zagadnień związanych z gospodarką miasta i szeroko rozumianą przedsiębiorczością aktywizuje dzieci oraz pozwala im w kreatywny sposób podchodzić do wyboru przyszłej ścieżki edukacji. Projekt to cenna lekcja dla dzieci, które w przyszłości wykorzystają w praktyce poznane mechanizmy biznesowe oraz nabyte umiejętności interpersonalne – mówi Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin.
Rekrutacja do tegorocznej edycji projektu rusza dzisiaj (31 stycznia) i potrwa do 8 lutego. Uczestnicy projektu, czyli dzieci w wieku 6-10 lat, mają szansę zdobyć wiedzę z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości, rozwijając przy tym tzw. kompetencje miękkie, m.in. umiejętność pracy w grupie, radzenia sobie ze stresem, wiarę we własne możliwości, kreatywność, zdolność do planowania i konsekwentnej realizacji przedsięwzięć. Projekt realizowany we współpracy z lubelskimi firmami oraz przedstawicielami przemysłów kreatywnych będzie trwał do czerwca. Przystąpić mogą do niego placówki oświatowe, firmy prowadzące działalność na terenie Miasta Lublin oraz przedstawiciele przemysłów kreatywnych.
Szczegółowe informacje dotyczące projektu oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie: www.gospodarczy.lublin.eu. Ze względu na trwającą pandemię, zaplanowane działania prowadzone będą w formie hybrydowej, z zachowaniem wszystkich zasad reżimu sanitarnego.
Projekt realizowany jest przez Miasto Lublin oraz Wydział Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej.
W 2021 r. w projekcie „Przedsiębiorcze Dzieciaki” udział wzięło 370 dzieci z 15 placówek oświatowych z Lublina, 23 nauczycieli oraz 26 studentów. Przeprowadzono 60 godzin zajęć lekcyjnych i zorganizowano 35 wizyt w lubelskich przedsiębiorstwach. Ponad 40 godzin zajęły odwiedziny w halach produkcyjnych, gdzie dzieci mogły zobaczyć proces przygotowywania kultowych, lubelskich produktów lub przekonać się, jak wygląda praca na różnych stanowiskach.
Komentarze