– Dziękuję wszystkim lokalom, które zdecydowały się wziąć udział w konkursie i gratuluję laureatom Programu. Tegoroczny wybór „Miejsc Inspiracji” był niezwykle trudny z uwagi na wyrównany i wysoki poziom zaprezentowany przez kandydatów. Jestem przekonana, że grono zwycięzców tegorocznej edycji, pomoże utrwalić pozytywny wizerunek Lublina, jako atrakcyjnego kierunku turystyki kulinarnej, ale także zachęcić mieszkańców i mieszkanki naszego miasta do odkrywania lokalnych smaków – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępczyni Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.
VII edycja miejskiego Programu potrwa od 1 lipca br. do 31 grudnia 2025 r. W tegorocznym naborze komisja składająca się z ekspertów w dziedzinie gastronomii, aranżacji wnętrz i dziedzictwa kulturowego Lublina postanowiła przyznać tytuły laureatów Programu „Miejsce Inspiracji” na lata 2023-2025 ośmiu lokalom: 2 PiEr, Ansaldo, Legendy Miasta, Niepospolita, Ostro, Perliczka, Wytrawny i Za Kulisami. Dodatkowo w obecnej edycji Programu wybrano dwie restauracje, które otrzymały specjalny, bezterminowy tytuł. Od tego roku Restauracja Żydowska Mandragora oraz Perłowa Pijalnia Piwa na stałe pozostaną Miejscami Inspiracji na kulinarnej mapie Lublina.
– To wieloletni laureaci miejskiego Programu, wyróżniani tytułem „Miejsce Inspiracji” w kolejnych jego edycjach. Charakteryzuje je niezmienna od lat wysoka jakość zarówno serwowanych dań, jak i obsługi. To miejsca znane i cenione przez mieszkańców i turystów, aktywnie zaangażowane w życie miasta, kultywujące jego dziedzictwo kulinarne, ale także włączające się w inicjatywy promujące jego tradycję i kulturę. Dlatego doceniając utrzymujący się wysoki poziom tych lokali oraz wieloletni wysiłek wkładany w starania o tytuł „Miejsce Inspiracji” zdecydowaliśmy się uhonorować je nim na stałe – mówi Marcin Kęćko, Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.
Program „Miejsca Inspiracji” powstał w 2009 r. i ma na celu wsparcie lubelskich restauratorów czerpiących z tradycji kulinarnych miasta i regionu oraz zachęcenie mieszkańców i turystów do odkrywania lokalnej kuchni. Jest skierowany do przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną w sektorze HoReCa na terenie Lublina, tj. restaurację, restaurację hotelową, kawiarnię, pub, bar czy enotekę. W tegorocznym naborze kwalifikacja przebiegała w czterech etapach. W pierwszym lokale zgłaszały swoje kandydatury, które w kolejnym etapie zostały ocenione pod względem formalnym i merytorycznym przez Komisję Programową. Następnie Komisja wybrała spośród przesłanych zgłoszeń 15 najlepszych podmiotów. W czwartym, ostatnim etapie zostali wskazywani laureaci Programu. Wyboru laureatów dokonała Komisja w składzie:
- Marcin Kęćko, Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin, Przewodniczący Komisji;
- Honorata Kępowicz-Olszówka, Kierowniczka referatu ds. rozwoju oferty turystycznej Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin, Zastępczyni Przewodniczącego;
- Agnieszka Gołoś, Specjalistka ds. rozwoju oferty turystycznej w Biurze Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin, Sekretarz Komisji;
- Sylwia Stachyra, Szefowa Kuchni, zwyciężczyni 7. edycji programu Top Szef Polska;
- Monika Michalak-Majewska, Adiunkt w Katedrze Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie;
- Małgorzata Michalska-Nakonieczna, Dziekan kierunku Projektowanie wnętrz w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie;
- Kamila Belczyk-Panków, Specjalistka PR, właścicielka Agencji Flow PR;
- Hubert Mącik, Miejski Konserwator Zabytków;
- Krzysztof Raganowicz, Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej Metropolia Lublin.
Lokale gastronomiczne, które zakwalifikowały się do Programu, otrzymają ze strony Miasta Lublin wsparcie promocyjne i szkoleniowe.
Komentarze