Reklama

Zdradzamy sekrety najpopularniejszej potrawy na świecie Smakuj z nami Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Stawiasz na wiele dodatków i pizzę na grubym cieście, czy może wybierasz tradycyjną neapolitańską margheritę z miękkim ciastem i intensywnym smakiem? Niezależnie od preferencji, mamy coś specjalnego dla wszystkich fanów prawdziwej włoskiej pizzy. Jesteście gotowi na najsmaczniejszy dzień roku?
Zdradzamy sekrety najpopularniejszej potrawy na świecie Smakuj z nami Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Droga z Neapolu na polskie stoły

Pizza ma korzenie sięgające starożytnego Rzymu, ale współczesna pizza, taką jaką znamy dzisiaj, narodziła się w Neapolu. Pierwsza dokumentacja pizzy pochodzi z XVII wieku, kiedy to jego mieszkańcy zaczęli dodawać na wierzch placka pomidory, które dotarły do nich 
z nowego świata. Pizza stała się popularna wśród ubogich, ponieważ była tania i sycąca. Jej wyjątkowy smak sprawił, że popularność pizzy szybko przekroczyła granice ubogich dzielnic Neapolu i dotarła nawet na dwory królewskie. Pizza została ulubionym daniem królowej Neapolu, Marii Karoliny Habsburg i zaczęto ją piec również na dworze króla Ferdynanda IV.

W Polsce pizza pojawiła się w latach 70. XX wieku, głównie dzięki wpływom kultury zachodniej. Przybyła do nas jednak w zupełnie innym wydaniu, niż znamy ją dziś. Przygotowywana była z ciasta drożdżowego, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów. Pierwsze pizzerie otwierane były w większych miastach, wraz z rozwojem rynku spożywczego oraz zwiększającym się kontaktem z zagranicą. 

Co region, to … inna pizza?

Każdy region Włoch wyróżnia się unikalnymi smakami. Różnorodność staje się wyraźniejsza, gdy porównuje się północne i południowe regiony. Im bardziej na południe, tym pizza staje się skromniejsza w składniki. Wynika to z tego, że regiony południowe zawsze były biedniejsze. Na północy kładziono na pizzę kawałki prosciutto, co stało się popularne na całym świecie. Z kolei w oryginalnej pizzy sycylijskiej często brakuje sera. W zamian za to popularne jest ciasto chlebowe z oliwą i rozmarynem, co jest obecnie typowe nie tylko dla południa, ale obecnie dla całej Italii. 

- Rzym znany jest ze swojej wyjątkowej pizzy al taglio - na kawałki. Prostokątne kształt pizzy, charakteryzujące się dużą różnorodnością składników, zachęcają wygodą jedzenia 

 

 

 

 

”na wynos”. Na południu zaś dominuje Pizza Neapolitańska. Popularne jest tam pieczenie wulkaniczne – pizza pieczona na gorącym kamieniu, prosto z góry Stromboli. Wypiek pizzy jest również pokazem umiejętności akrobatycznych pizzaioli. Niektórzy z nich potrafią wykonywać widowiskowe akrobacje podczas wyrabiania ciasta. "Podrzucanie" ma na celu zapewnienie odpowiedniego natlenienia ciasta. – mówi Tomasz Wolski, Szef Kuchni Szczawnica Park Resort & Spa, w skład którego wchodzi włoska Restauracja Kolory Wiatru Cafe & Pizza.

Pizza Neapolitańska - Kultura i tradycja w każdym kawałku

Pizza    Neapolitańska jest uznawana za pierwszą, oryginalną pizzę. Charakteryzuje się cienkim, elastycznym ciastem, świeżymi składnikami i tradycyjnymi technikami przygotowania. Została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO oraz została uznana za wyrób tradycyjny z certyfikatem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.

- Associazione Verace Pizza Napoletana jest organizacją, która nadzoruje i certyfikuje pizzerie 
w zakresie przestrzegania standardów i tradycji, związanych z przygotowaniem pizzy neapolitańskiej. Restauracje starające się o uzyskanie certyfikatu, muszą przestrzegać rygorystycznych wytycznych, dotyczących składników, procesu przygotowania, wyrabianego ciasta, pieczenia i innych elementów, związanych z autentyczną pizzą neapolitańską.- dodaje Tomasz Wolski 

Wszystkim miłośnikom tej włoskiej potrawy, życzymy smacznego z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy!

 

Tomasz Wolski - Szef Kuchni w Szczawnica Park Resort & Spa, w skład którego wchodzi Restauracja Kwiat Paproci, włoska Restauracja Kolory Wiatru Cafe & Pizza oraz Lobby Bar Echo Leśne. Z branżą gastronomiczną jest związany od 20 lat. Certyfikowany Pizzaiolo Verace AVPN. Wygrał polskie kwalifikacje do Olimpiady Pizzy Neapolitańskiej w Poznaniu. Zdobył 
3 miejsce na świecie w kategorii Pizza Mastunicola w Neapolu. Prowadzi warsztaty i szkolenia z Pizzy Neapolitańskiej. Pizza jest jego hobby i największą pasją.


Podziel się
Oceń

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: JustynaTreść komentarza: A po co nam nowe końcówki jak na mieście i tak większość tej samej trasy pokonują stadami a później dłuugo,dłuugo nic.Odechciewa się korzystać z takiej komunikacji.Data dodania komentarza: 21.12.2021, 09:11Źródło komentarza: Miasto zbudowało nowe węzły przesiadkoweAutor komentarza: RadekTreść komentarza: Brakowało Pana Kozłowskiego na wizji, myślałem, że poszedł już gdzieś dalej :D Szkoda, że rozmowa taka o PO jak zwykle nie wie co robi i mówi pod publiczke Data dodania komentarza: 19.11.2021, 09:08Źródło komentarza: Kontrapunkt: Marta Wcisło Klub Parlamentarny Koalicja ObywatelskaAutor komentarza: Kaśka Treść komentarza: My na integracji byliśmy w Wielkopolsce i lataliśmy w tunelu aerodynamicznym. A potem w hotelu zrobiliśmy sobie imprezę, aż się zdziwiłam, że frekwencja na wyjeździe była wysoka. Data dodania komentarza: 26.10.2021, 11:26Źródło komentarza: Jak wybrać lokalizację na wyjazd integracyjny?Autor komentarza: Przeciw bandytom !Treść komentarza: Na razie to lubelski Sanepid robi bandyckie i nielegalne ataki na lokale gastronomiczne w Lublinie ! Jak wczoraj o 12 w nocy na deptaku !!! Data dodania komentarza: 16.10.2021, 14:02Źródło komentarza: Przerwijmy łańcuch zakażeń wirusem SARS-CoV-2!Autor komentarza: DawidTreść komentarza: Proszę osoby poszkodowane w wypadku lub ich rodziny o kontakt, przekażę istotne informacje w sprawie. Dawid Petrus tel.579925890 Data dodania komentarza: 27.09.2021, 19:23Źródło komentarza: Wypadek z udziałem trzech osobówek i ciągnika rolniczegoAutor komentarza: LokiTreść komentarza: Radni pis będą nas uczyć moralności.Data dodania komentarza: 27.09.2021, 16:58Źródło komentarza: Radna PiS z Kraśnika obawia się o swoje życie
Reklama
Reklamajak rozmawiać ze sztuczną inteligencją
Reklama