Na Ogólnopolskich Dożynkach Ryb Słodkowodnych, swoje potrawy prezentowali kucharze, restauratorzy i koła gospodyń wiejskich z całej Polski. Wśród autorów i wystawców dań rybnych obecni byli także reprezentanci szkół gastronomicznych. Choć na stołach dominował karp - tradycyjna, świąteczna ryba, to wiele potraw przygotowano z takich ryb jak m.in. sandacz, łosoś, sum, amur, lin, a nawet raków. Obok dań tradycyjnych, pojawiały się także potrawy przyrządzone według nowych pomysłów. Barwnie ozdobione, finezyjnie ułozone na talerzach i paterach przykuwały uwagę przybyłych gości oraz jurorów - popisowe dania przygotowano specjalnie w celach konkursowych.
XIII edycja Ogólnopolskich Dożynek Ryb Słodkowodnych
Już po raz trzynasty świętowano w Lublinie dożynki rybne. W Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich spotkali się amatorzy ryb z całego kraju. Na stołach prezentowano przeróżne dania z ryb. Wśród wielu gatunków, w potrawach dominował karp.
- 05.12.2016 22:28 (aktualizacja 03.08.2023 00:44)
Reklama
Komentarze