1. Pij dużo wody
Sposób wydaje się banalny, ale jak się okazuje większość z nas zapomina o prawidłowym nawodnieniu organizmu i uzupełnieniu elektrolitów, które tracimy intensywnie pocąc się podczas upalnej aury. W konsekwencji jesteśmy zmęczeni, zdekoncentrowani, mamy mniej sił i energii, a w skrajnych wypadkach narażamy siebie na omdlenia i poważne odwodnienie organizmu. Dlatego podczas upałów pij dużo chłodnej, niekoniecznie lodowato zimnej, wody.
2. Schładzaj się
Na schładzanie organizmu są przeróżne sposoby. Najprościej będzie wziąć chłodny prysznic lub chociażby zamoczyć na chwilę ręce w zimnej wodzie i delikatnie ochlapać się. Najskuteczniej jednak ochłodzisz przegrzany organizm stosując okłady z kostek lodu owiniętych ręcznikiem i przyłożonych na kark, nadgarstki, w miejscach zgięcia kolan, pod pachami i w pachwinach – to stary i sprawdzony sposób naszych mam i babć na gorączkę.
3. Korzystaj z cienia
Podczas upalnych dni unikaj przebywania na słońcu. Szukaj cienia, gdzie to tylko możliwe. Z powodzeniem i w prosty sposób także sam stworzysz nieco zacienionej przestrzeni. Balkon wyposaż w duży, chroniący przed promieniami słonecznymi parasol. Dobrym rozwiązaniem będą tutaj także zadaszenia tarasowe – sprawdzą się nie tylko w podczas upałów, ale także podczas zwykle następujących po nich burz i deszczu.
4. Zasłoń okna
Zwłaszcza w sytuacji, kiedy to większość dnia spędzamy poza domem, np. w pracy, z pewnością warto zasłonić okna, aby ograniczyć ilość ciepła i promieni słonecznych, jakie wpadają podczas upałów do mieszkania. Po powrocie do domu temperatura w nim panująca będzie na pewno bardziej komfortowa.
5. Wprowadź odpowiednią, letnią dietę
Przyjrzyj się temu, co jadają na co dzień mieszkańcy terenów, gdzie upały to niemal codzienność. Mnóstwo soków, owoców, lekko przyrządzonych ryb – postaw na taką właśnie dietę. Do tego warto wprowadzić produkty, które w naturalny sposób ochładzają nasz organizm od środka. Będą to między innymi produkty mleczne poddane procesom fermentacji, czyli kefir, maślanka, czy też jogurt.
* Artykuł Partnera
Komentarze