Restauracje z Lublina świętują stulecie odzyskania niepodległości w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej *
Warszawa, 30 października 2018: Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, wybrane restauracje z Lublina wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.
-
06.11.2018 13:31
(aktualizacja 22.08.2023 13:05)
Akcja Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 5-11 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Katowicach
i we Wrocławiu. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów
i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi
i austriackimi, a także z kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej.
W Lublinie na Tydzień Kuchni Polskiej zapraszają restauracje:
-
Perłowa, ul. Bernardyńska 15A, Lublin, szef kuchni: Mateusz Ciołko;
-
Piano, ul. Jana Pawła II 19, Lublin, szef kuchni: Piotr Huszcz;
-
Hotel Wieniawski, ul. Sądowa 6, Lublin, szef kuchni: Tomasz Tarka;
-
Hampton by Hilton, al. Kompozytorów Polskich 1, Lublin, szef kuchni: Marcin Nieznaj;
-
Trybunalska City Pub, Rynek 4, Lublin, szef kuchni: Jarosław Sak.
W tych restauracjach goście będą mieli możliwość posmakowania m.in. blin z bryndzą podanych
z marynowanym czarnym kawiorem i emulsją z kopru, sera z ziemniaków zwanego parmezanem, zupy rybnej i zupy z korbali, leguminy z pate z wątróbki, karpia po żydowsku oraz linckiego torciku kruchego.
Partnerami Tygodnia Kuchni Polskiej są: Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób, Mlekovita – największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej oraz Spomlek – największe
i najnowocześniejsze zakłady mleczarskie w Polsce.
Kulinarne Zjednoczenie Polski to edycja specjalna programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Projekt ma na celu celebrację setnej rocznicy odzyskania niepodległości w ujęciu kulinarnym. W jego ramach ukazała się książka
„Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierająca historyczne receptury wraz
z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski – ambasadorów programu. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym. Do grona szefów kuchni-ambasadorów należy m.in. Jarosław Sak, szef kuchni Trybunalska City Pub, restauracji biorącej udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka jest dostępna bezpłatnie na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl, a w wersji drukowanej trafi bezpłatnie m.in. do szkół gastronomicznych, liderów opinii, ambasad Polski
na świecie oraz restauracji i hoteli w całym kraju, którym posłuży właśnie jako inspiracja
do wprowadzenia specjalnego menu w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej.
Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić
je do restauracyjnych kart.
* artykuł partnera
Data dodania:
06.11.2018 13:31
Wyświetleń:
854
Zaloguj się aby dodać komentarz.
Komentarze
Komentarze