Czy aby na pewno wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe i są „Super Owocami”? Warto o tym przypomnieć – szczególnie dziś, w Światowy Dzień Jabłka.
Czy nie jest trochę tak, że zapatrzeni w walory łatwo dostępnych owoców egzotycznych, zapomnieliśmy co nam rośnie pod nosem? Okazuje się, że: „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie” – to przysłowie idealnie pasuje do naszych jabłuszek.
Sezonowość i regionalność naszych posiłków to ważny element każdej diety. Jeśli weźmiemy pod uwagę to, że pomarańcza potrzebuje pokonać do nas podróż tirem co najmniej przez całą Europę z Hiszpanii, (co najmniej 2000 kilometrów!) tylko po to, aby dostarczyć nam tego samego co jabłka, to – czy to ma jakiś sens?
A może jest jeszcze gorzej i cytrusy, docierając do nas, tracą całą swoją moc a my oddaliśmy innym nasze jabłuszka, nie doceniając ich właściwości odżywczych i leczniczych?!
Zapewne nie wszyscy wiedzą, dlaczego jabłka mają taką moc i może dlatego nie sięgają po nie w sklepie?
A przecież jabłko może śmiało się ubiegać o miano króla wśród owoców. W metodzie Dr. Gersona, którą stosujemy w witariańskim stylu życia, stanowi najważniejszy składnik i plasuje się zaraz po marchwi. Max Gerson leczył swoich pacjentów przez dziesiątki lat z najcięższych, nieuleczalnych i śmiertelnych chorób, opierając swoją metodę o te dwa składniki: jabłko i marchew. Marchew służy bowiem do odbudowania magazynów minerałowych, natomiast jabłka stosuje się dla ich właściwości antyoksydacyjnych
i oczyszczających.
Jeśli chcesz się pozbyć nowotworów, cukrzycy, egzemy, łuszczycy, nadciśnienia, itp., pij codziennie kilka szklanek soku marchwiowo-jabłkowego!
Jabłka zawierają mnóstwo witamin: A, E, K, całą grupę WIT z grupy B oraz oczywiście WIT C, której jest w nich aż w nadmiarze. Spożycie jabłek mogłoby zapewnić nam spokojnie całodzienną dawkę tej królowej wśród witamin. W jabłku mamy jeszcze pektyny, polifenole oraz całe mnóstwo minerałów i innych fitoskładników.
Przepisy na potrawy z jabłek:
- spaghetti jabłkowe? - https://youtu.be/6kOrvqchm7E
- jabłkowy? - https://youtu.be/AWPAiFfn_n0
Pewne wartości odżywcze i lecznicze jabłek:
- Jedzone w całości ze skórką lub w formie soku – regulują przemianę materii rozluźniając masy kałowe (pektyny) i regulują skurcze jelit niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, trawienia
i wydalania w naszym organizmie. - Wysoka zawartość, wspomnianych wcześniej pektyn w miąższu jabłka, pozwala na usuwanie wraz
z kałem substancji tzw. kancerogennych. Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu wydalania dzięki czemu pokarm nie zalega, nie gnije i nie powoduje zatrucia w naszym organizmie. Ta niesamowita cecha jabłek ma szczególny wpływ na tzw. działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego, ale nie tylko. - Cholesterol – zawartość tego niesamowitego błonnika w jabłku pozwala na regulację poziomu cholesterolu w organizmie (poprzez fizyczne łączenie się z nim w nierozpuszczalne frakcje
i usuwanie go wraz z kałem). - Impreza dla naszych dobrych bakterii! Zawartość pewnych rozpuszczalnych elementów w błonniku
z jabłek jest wspaniałym pokarmem dla dobrych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych
i umożliwia ich namnażanie co przekłada się na odporność organizmu i stan jelit. - Wiele osób myśli, że jedzenie owoców może źle wpływać na cukrzycę! A jest wręcz przeciwnie. Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko nachorowania na cukrzycę typu II. Surowe jabłka ze skórką oraz wyciskany z nich sok wraz marchewką, wspaniale wpływa na osoby cierpiące na te objawy braku homeostazy w ich organizmach.
- W jabłkach występuje znaczna zawartość polifenoli (w tym flawonu kwercetyny), które w licznych badaniach wykazują dużą aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciwzapalną, przeciwmiażdżycową, hamująca agregację płytek krwi, oczyszczającą organizm i obniżającą ciśnienie krwi.
- Polifenole wykazują oddziaływanie ochronne na komórki, przeciwdziałając powstawaniu stresu oksydacyjnego, co będzie miało istotne znaczenie we wszelkich chorobach występujących ze stanem zapalnym, w miażdżycy i cukrzycy.
- Kwercetyna działa ochronnie na witaminy przeciwutleniające zwiększając ich wchłanianie i hamując rozpad; jej istotne działanie ochronne na układ krążenia polega na hamowaniu peroksydacji lipidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie na organizm hamując aktywność mediatorów stanu zapalnego poprawiając jednocześnie stan naczyń krwionośnych.
- Kwercetyna działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę.
- Mało kto słyszał o tym, że kwercetyna zawarta m.in w jabłkach działa również hamująco na wydzielanie histaminy – czyli oddziałuje przeciwalergicznie (w lekach w połączeniu z solami wapnia).
- Podobnie jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm.
Flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces nowotworowy na każdym jego etapie. Udowodniono silną korelację pomiędzy wysokim spożyciem pokarmów bogatych w flawonoidy a niższym występowaniem różnych rodzajów nowotworów złośliwych. Z tego też względu wysokie spożycie owoców i warzyw bogatych w flawonoidy jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, arteriosklerozy i chorób układu krążenia (serca) oraz innych.
*Artykuł partnera
Komentarze