Zgodnie z tradycją wigilia jest dniem postnym, a na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 dań. Tego dnia na Lubelszczyźnie podawane są takie potrawy jak: barszcz czerwony z uszkami z grzybów leśnych, karp oraz różnego rodzaju śledzie. Na stole nie może też zabraknąć kapusty i grzybów, stanowiących także nadzienie do pierogów lepionych przez gospodynie na Wigilię. Dania mięsne takie jak kaczka czy schab podawane są w dzień Bożego Narodzenia oraz drugi dzień Świąt, zwany "Szczepanem". Święta to także czas dla amatorów słodkości. Na stołach pojawi się m.in. regionalny piernik. Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o tradycyjnych daniach Lubelszczyzny oraz poznać przepisy na nie, w nowych odsłonach zachęcamy do śledzenia Profilu Facebook "Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny". Codziennie do Wigilii znajdziecie tam regionalne potrawy świąteczne, przygotowywane przez szefów kuchni lubelskich restauracji, będących Miejscami Inspiracji.
Działania realizowane są w ramach projektu "Dziedzictwo kulturalne od kuchni – promocja tradycji kulinarnych oraz profesjonalizacja oferty gastronomicznej Lublina i Równego". A ciekawe przepisy i artykuły o kuchni regionalnej naszych sąsiadów znajdziecie na Profilu Facebook Dziedzictwo kulinarne Równego.
*Źródło: lublin.eu
Komentarze