Pracownicy Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie przygotowali drugą, uzupełnioną edycję publikacji "Lubelskie ze smakiem". Jest to informator, w którym zaprezentowano kulinarne dziedzictwo poszczególnych powiatowych społeczności.
Dzięki takiemu układowi stały się widoczne charakterystyczne cechy kuchni i tradycji stołu społeczności lokalnych. Produkty ulokowane w obrębie małych ojczyzn pokazują ich kulturowy i historyczny dorobek. Publikacja zawiera też spis książek i artykułów na temat kuchni regionalnej i kultury stołu, zachęcając jednocześnie do skorzystania z wymienionych dokumentów w bibliotekach publicznych województwa. Publikacja jest dostępna i możliwa do swobodnego pobrania na stronie domowej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie: wbp.lublin.pl
Bezpośredni link do publikacji
Publikację przygotowali: tekst – Dział Bibliografii Lubelszczyzny i Wiedzy o Regionie, bibliografia – Piotr Mikulec (Dział Udostępniania), Katarzyna Majcher (Dział Bibliografii Lubelszczyzny i Wiedzy o Regionie), korekta – Joanna Chapska (Dział Instrukcyjno-Metodyczny).
E-book stanowi jeden z elementów projektu Lansujemy Smaki Lubelszczyzny, realizowanego w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2021. Hasłem EDD 2021 są: SMAKI DZIEDZICTWA.
Komentarze